בעיות גדילה – איך נדע האם ילדנו גודל באופן תקין או שאולי ישנה בעיה?
גדילת ילדים נורמאלית מהווה מדד לבריאות הילד ומושפעת מגורמים רבים כגון ההרכב הגנטי האישי, השפעת תזונה, סביבה ועוד.
יחד עם זאת, ילדים גדלים בתבנית צפויה וסטייה מתבנית מוכרת זו יכולה להיות הסימן הראשון לתהליך לא תקין.
על מנת להעריך אם מדדי הגדילה של הילד נמצאים בתחום התקין יש לבדוק אותם בעקומות גדילה. בכל עקומות גדילה נקבעו תחומים של הטווח התקין המוצגים באחוזונים. אחוזונים אלה מבטאים איזה אחוז מהילדים, בני אותו הגיל, נמצא בגובה או במשקל ממוצע. לרוב, כאשר גובה הילד נמצא בין אחוזון 3 ל-97 הוא נחשב בטווח התקין.
הערכת גדילה מחייבת מדידות מדייקות של אורך, גובה, היקף ראש ומשקל על עקומות הגדילה לאורך זמן. בדיקה זו מאפשר קבלת הערכה לגבי קצב הגדילה ואופן הגדילה של הילד. כדי לקבוע האם אופן הגדילה תואם או מקביל לקו גדילה תקין יש צורך במספר נקודות גובה ומשקל לאורך זמן . בילדים בהם עולה חשד להפרעה בגדילה מרווח זמן המינימאלי המומלץ בין מדידות הוא 3-4 חודשים.
ירידה או עליה משמעותית מאחוזון הגדילה הראשוני עשויה לרמז על בעיה. ירידה או עליה חדה באחוזוני גובה או משקל נקראת גם שבירת אחוזונים.
כאשר יש סטייה מעקומות הגדילה המתבטאת בשבירת שתי עקומות אחוזונים או עליה באחוזון מעל אחוזון 97 או מתחת לאחוזון 3 יש לבצע בירור. את הבירור הראשוני יש לבצע אצל רופא הילדים, היות ומגוון רחב של מחלות יכולות לבוא לידי ביטוי תחילה כהאטה בקצב הגדילה וירידה באחוזוני הגדילה ללא כל תסמינים נוספים.
ישנן מספר הנחיות קליניות שעל רופאי הילדים לבצע כאבחון ראשוני במרפאה, ולאחריו, לפי הצורך מופנה הילד להמשך טיפול במרפאה אנדוקרינית, המתמחה בהפרעות גדילה. הטיפול במרפאה האנדוקרינית עשה בשיתוף עם רופא הילדים הראשוני – צורות טיפול, מינונים, תופעות לוואי, ומעקב אחר קצב גדילת הילד עד לסיום הטיפול.